Adnanov recept za cevape i pljeskavice

Sastojci i Priprema:

Otvorite PDF file za potpuni recept: Originalni recept za sarajevske cevape

Sastojci i Priprema su prebaceni u PDF dokument

Say Goodbye to Snoring

Elem, ovaj recept je za nas koji stvarno uzivamo u rostilju i pravljenju domacih cevapa. Da li je meso mjesavina jagnjetine i govedine, kao i da li je od obraza, vrata, potrbusine i plecke, to ja stvarno neznam, niti znam da li je prica sa vodom od bijelog luka istinita, niti cu ici po mesnicama da saznam. Ako neko zna bolji recept ili neke vazne detalje koje sam izostavio, molim javite i rado cu objaviti. Isto tako javite kakvi su rezultati rostiljijade pa cemo i to objaviti. Adresa je adnan.smajlovic na gmail-u.

Sad samo jos skontati ili saznati kako su carsijski cevapi zilaviji, tj. rastresitiji i imaju onaj specificni ukus :) E to je taj dio sa mesom od obraza, ali kontam ja koliko bi to glavusa trebalo za 5 kila mesa iz obraza, hahaha.... Javite ako sta skontate :)

Jos jedan forum je imao nekoliko recepata, ali i dalje sve je ovo rekla-kazala...

Prepisan recept za dalmatinski cevap 30.11.2012 15:58
3 kg jun.obrazina od glave
3kg raznog jun.mesa
1kg tel.loja-masnoce
1kg svinjetine od plecke
0.5kg pil.zeludaca
0.5kg janjetine od potrbušine(masnijeg mesa)

začini; 1,2%soli
1%vegete
0.010kg bjelog papra
5 cešnja bjelog luka srednje velicine
mala žličica sode
70g krušnih mrvica
1 vrećica praška za pecivo

objašnjenje; znam da je tema banjalučki čevap ali osjecam potrebu da iznesem svoje znanje, isto tako znam da se u bosni svinjetina ne konzumira u količinama kao i u hrvatskoj pa umjesto ove svinjetine ubacite janjetinu ili ovcetinu.
Ovaj recept nije skup i mozete ga napravit za cca 4-5eura za kg.
U svakoj pripremi mesa je najvažnije da je meso svježe.

Priprema;
sve meso narezati na stne komadice cca 2x2cm posoliti i popapriti dobro izmješati i ostviti 6h da odstoje,a u to vrijeme potopiti oćišćeni češnjak u 2-3dcl vode(kolicina vode ovisi o masnoci) nakon što je meso odležalo u zacinima samljeti komadice junećeg mesa sa cešnjakom 2x te poceti mljeti ostalo meso dodavajući postepeno i juneće meso sa češnjakom da se to sve skupa dobro pomješa,nakon što se to sve samljelo dodati i ostale začine i sve dobro pomješati uz zaljevanje vodom od češnjaka te pustiti da odleži 12-24h. Nakon odležavanja sve još jednom dobro izmješati pa samljeti i opet ostavit 12-24h da odleži. Čevapi na ovaj način uvjek prolaze uz uvjet da je meso svježe i da odležava. Začini se uvjek mogu kombinirati i dodavati i oduzimati od ovakvog recepta sve je stvar ukusa. Ukoliko pokušate raditi manje od 5kg čevapa neće vam uspjeti.
Soda-daje čevapu strukturu(veže čevap)
Krušne mrvice-davaju mekoću
Prašak za pecivo-konzervans
svi zacini su jestivi i nisu opasni za čovjeka

Ovaj frajer, je isto uradio dobar i posten video, i mislim da su njegovi cevapi dobri, mozda cak i najbolji

comments powered by Disqus